Kun aloitin viisi vuotta sitten käärmeharrastuksen, halusin olla varma, että osaan hoitaa ensimmäistä suomukasta lemmikkiäni oikein. Sain kokeneilta harrastajilta hyviä vinkkejä ja tietoa netin kautta (vilkaise linkit, mm. herppi.net.). Viisi vuotta ei kuitenkaan ole hirveän pitkä aika. Kokeneempien harrastajien tietotaitoa tarvitaan yhä päivittäin. Ajattelin untuvikkobloggaajana laittaa joka viikko yhden omasta mielestäni tärkeän vinkin koskien lähinnä käärmeiden hoitoa ja toivon, että aloitteleva harrastaja saa tästä jotakin irti. Odotan kovasti myös kanssaharrastajien vinkkejä ja lisäyksiä. Sana on vapaa!

Ensimmäinen "viikon vinkki" koskee tietokirjallisuutta. Ensimmäisen käärmeen tai sinulle uuden käärmelajin tai muun matelijan hankkiminen on jännittävä ja iloinen juttu. On siis tärkeää, että osaat varautua valitsemasi lajin vaatimiin erityistarpeisiin. Mistä tietää, mikä käärme sopii juuri sinulle? Mikä käärme sopii aloittelijalle? Miten tunnistaa terve yksilö? Jos tunnet alan harrastajia, on syytä kääntyä heidän puoleensa. Internetistä löytyy myös paljon luotettavaa tietoa.

Ongelmana internetissä on kuitenkin se, että monella foorumilla voi olla monta eri vastausta samaan ongelmaan tai kysymykseen. Esimerkiksi alan foorumilla kysytään: "kuinka usein ruokin neljä vuotiaan viljakäärme-koiraani?" vastauksena voi olla "Kymmenen päivän välein" tai "Kerran kolmeen viikkoon". Kumpikaan vastauksista ei ole välttämättä väärin. Käärmeet ovat opportunistisia saalistajia ja luonnossa ne voivat olla kuukausia ilman saalista. Kyse on kahdesta eri koulukunnasta käärmeen ruokkimisen suhteen ja esimerkki on puitu mahdollisimman pelkistetyksi, sillä tekijöihin vaikuttavat myös käärmeen koko ja saaliin koko. Itse suhteellisen tuoreena harrastajana hämäännyn kovasti eri mielipiteistä. Kumpi on oikein? 

Viikon vinkkini onkin: Luota painettuun ammattikirjallisuuteen. Käärmeiden kasvattajat ovat myös luotettava tiedonlähde. Kokenut, tunnettu kasvattaja on ajan tasalla kasvattamansa lajin tarpeista. Uusimpana hankintanani on Philip Purserin kirjoittama "Good Snake keeping", joka kattaa kymmenien lemmikkinä pidettävien käärmelajien lajikuvaukset, elinolojen tarpeet, yleisimmät sairaudet ym. Kirja Booky.fi kautta on 26,00 euroa ja siinä on 287 sivua. 

Mitä kirjaa/sivustoa matelijoiden hoitoon itse suosittelet?

IMG_6837.jpg