Aina pari kertaa kuussa meillä on käärmylässä ruoka-aika. Meillä viljakäärmeet saavat hiiriä ja boat sekä pyton eri kokoisia rottia. Käärmeiden ruokkimisväli, saaliin koko ja määrä ovat mielestäni ehkä yksiä kiistanalaisimpia puheenaiheita, mitä matelijaharrastajien yhteisössä pyörii. Alan foorumeilla hyviä vinkkejä saa veteraaniharrastajilta, sekä kasvattajilta, mutta tieto voi silti olla aika ristiriitaista minunlaiselleni suhteellisen tuoreelle harrastajalle.

Ostettuani edellä mainostamani Philip Purserin "Good Snake keeping" kirjan, olen saanut monen asian suhteen mielenrauhan, sillä miehen kirjassa on kymmenien eri lajien tarpeet kirjattuna omiin osioihinsa aina terraarion elinympäristön vaatimusten, sekä ruokinnan suhteen. Ruokintatapoja on vähintään yhtä monta kuin matelijan omistajiakin, todetaan kirjassa. Kolme tärkeintä perusvinkkiä laitoin korvan taakse kirjasta:

1.Saaliin koko saman kokoinen tai hieman isompi kuin käärmeen paksuin kohta

2.Ruokitavälin vaihtelevuus, älä pitäydy rutiininomaisessa aikataulussa

3.Trakkaile eläimen painoa ja sen ulkoista olemusta, (Onko lihava, vai lerputtaako nahka)

Tällä kertaa haluaisin kertoa, miten meillä on ruokintajärjestely tehty. Ensin meillä ruokitaan viljakäärmeet. Ovat armottomia ahmatteja ja syövät aika nopeasti ja vetäytyvät sitten sulattelemaan. Boat ja pyton haluavat hieman rauhaa askarrella aavistuksen isomman saaliin kitusiinsa, joten ne ruokitaan viimeisenä.

Ruoka otetaan pakastimesta ja sulatetaan joko muovipussissa lämpimässä (ei kuumassa) vesihauteessa, huoneen lämmössä tai vesikupissa, kunnes ruokaeläin on kauttaaltaan sula. Kuvassa viimeisin metodi ja ruokitanpihdit, jotka estävät kärmeen osumasta suoraan näpeille..

IMG_7097.jpg

Viljakäärmeet saivat tällä kertaa kaksi pienempää hiirtä kerralla. Käärmeemme ruokitaan aina yhdellä sopivan kokoisella ruokaeläimellä kerrallaan, mutta nyt olivat jääneet 25kpl 20g hiirtä pieneksi Iirikselle, jonka vauvanruoaksi ne oli hommattu. Menivät parempiin suihin!

Viljakäärmeet meillä ruokitaan yhdellä jumbokokoisella hiirellä noin 10-14vrk välein. Kaikki viljiksemme ovat aikuisia. 

Syksy

IMG_7148.jpg

Elli

IMG_7119.jpg

P8130852.jpg

Myrsky

IMG_7131.jpg

Kuningaspytoneista on ollut myös kiistanalaisia keskuteluja ruokkimisen suhteen. Kasvattajat ovat puhuneet aikuisten yksilöiden kohdalla 7vrk välein ruokkimisesta kun taas jotkut kertovat ruokkineensa kerran kuussa. Meillä pyton neiti Pumpkin ruokitaan vuorokausiakselilla 7-10-14vrk yhdellä 60-90g rotalla aikaväliä vaihdellen.

Pumpkin

IMG_7187.jpg 

Joskus syötiin turvelaatikon alla...

P8130854.jpg

Sateenkaariboamme Eden ruokitaan 10-14-21vrk välein, useimmiten väli on tuo 14vrk. Ruokana on 60-90g rotta.

Eden

IMG_7146.jpg

Kuningasboamme Iiris täyttää 1,5 vuotta Joulukuussa. Hän saa saman kokoisia hiiriä ja rottia, mitä viljiksetkin saavat. Iiris saa ruokaa noin 7-9vrk välein. Aterian koko ja ruokintaväli kasvaa Iiriksen kasvaessa. Sille jätetään useimmin ruoka vadissa sen kotiin, koska terraarion pohjamateriaalilla on ikävä tapa jäädä iiriksen ikenien väliin. 

Iiris

20170222_200321.jpg

 

Seuraavaksi aletaan odottelemaan, milloin terraarioihin ilmaantuu haisevia yllätyksiä...