Matelija vaihtaa kasvaessaan nahkaansa. Useimmat liskot luovat nahkansa palasina ja käärmeet sen sijaan kokonaisena sukkana. Välillä nahanluonti ei suju niin kuin pitäisi. Nahanluonti erityisesti käärmeillä voi olla epätäydellinen, jolloin nahka lähtee monena pienenä palana ja nahkaa voi jäädä itse eläimeen. Haitallisimmat jäänteet jäävät silmiin ja hännänpäähän.

Hännänpäähän jäänyt nahka kuivuu ja kovettuu ajan myötä. Käärmeen luodessa nahkaansa ajan kuluessa aina uusi kerros jää vanhan nahanjämän päälle. Lopulta nahka kuivuu ja kutistuu estäen verenkierron häntään. Seurauksena voi olla kuolio eli nekroosi. Kuoliossa oleva hännänpää tippuu ajan myötä pois ja voi aiheuttaa vaarallisen yleisinfektion, joka voi olla käärmeelle jopa kuolemaksi.

Silmiin jääneet linssit kerrostuvat samalla tavalla kuin häntään jäänyt nähka. Lopulta kerrostuneet linssit voivat aiheuttaa jopa käärmeen pysyvän sokeutumisen.

Nahanluontiongelmat viestivät yleensä puutteellisesta kosteudesta terraariossa, ylipainosta, alipainosta, nestehukasta tai muusta yleissairaudesta. Useimmiten syy lienee terraarion liian alhaisessa kosteudessa. Ongelmia voidaan hoitaa helposti lisäämällä terraarion kosteutta (vaikka vain nahanluontisyklin ajaksi, jos laji ei muuten siedä kosteita oloja). 

1. Pohjamateriaalin vaihtaminen kosteutta ylläpitävään materiaaliin (esim. turve-, sammal-, ja hakeseokset)

2. Ison vesikulhon asettaminen terraarion lämpimään päähän

3. Terraarion tai itse eläimen kevyt vesisuihkutus päivittäin nahanluontisyklin ajan

4. Wetbox (laatikko jossa kosteaa paperia, turvetta tms.)

Jos nahkaa on jäänyt eläimeen, voidaan sitä yleensä hoitaa kotikonstein. Vaikeissa tapauksissa on otettava aina yhteys eläinlääkäriin. Jos et ole ikinä poistanut nahkaa mm. silmistä, konsultoi kokeneempaa harrastajaa tai eläinlääkäriä.Tässä pari kotikonstia, jotka yleensä toimivat.

1. Käärmeen "kylvettäminen" kädenlämpöisessä vedessä. Kylvetä laatikossa, jossa vettä on hieman yli käärmeen             paksuuden

2. Käärmeen laittaminen laatikkoon jossa on kostea, karhea pyyhe. Käärme yleensä saa itse hierottua vanhan nahan parin tunnin aikana pois.

3. Käärmettä voidaan kosteuttamisen jälkeen auttaa nahanluonnissa hieromalla varovasti kumisella pehmeällä sormustimella nahkaa KUONOSTA HÄNTÄÄN päin. Ei vastasuomuun. Tätä ei saa tehdä voimalla, jollei nahka lähde kevyesti.

Alla oleva video on meidän kuningaspytonimme nahanluontiongelman hoitamisesta.

http://youtu.be/9xU9WvAeROw