Pieni boakäärmeemme Iiris kävi Eläinklinikka Linnunmäessä viime elokuussa puhinan ja suun aukomisen takia. Se sai silloin antibiootit varmuuden vuoksi, vaikka muita hengitystieinfektion oireita ei ollut. Lopulta puhinan syy selvisi. Iiriksen pohjamateriaalina toiminut hienojakoinen Chipsi Snake oli joutunut ruokaeläimen turkissa Iiriksen suuhun ja jämähtänyt tämän ikeniin ja sekös pikkuneitiä ärsytti. Iirikselle vaihdettiin karkea isojakoinen Repti-Bark kuorike, jottei ongelma toistuisi.

Muuttomme ei myöskään sujunut ihan vaivatta. Uusi käärmehuone oli odotettua viileämpi ja kaikkien käärmeiden lämpöjä täytyi tehostaa. Kolme viikkoa muutosta päädyimme käsittelemään Iiristä, joka oleili piilopaikkansa katolla lämpölampun alla. Käsiteltäessä Iiris hengitteli tiuhaan tahtiin. Sen hengityksessä kuului selkeä kimakka pihinä ja sen kuonon päähän ilmaantui kupla joka hengitysliikkeellä. Arvasimme, että kyseessä oli tällä kertaa oikeasti hengitystieinfektio. Soitimme samantien Eläinklinikka Linnunmäkeen. Saimme ajan seuraavaksi päiväksi. 

Avopuolisoni arveli Iiriksen karttavan uutta pohjamateriaalia. Boat ja pytonit tarvitsevat mahalämpöä (=belly heat) varsinkin ruoan sulattelun aikana ja koska Iiris ei välittänyt uudesta kaarnakuorikkeesta terraarion pohjalla, ei se myöskään lämmitellyt lämpömaton päällä. Vaihdoimme oitis vanhan Chipsi Snaken takaisin ja otin Iiriksen yöksi Smartstore Box:iin jossa oli pyyhe ja lämpömatto.

Seuraavana päivänä matkasimme Iiriksen kanssa Linnunmäkeen. Iiristä tällä kertaa hoiti eläinlääkäri Okko, jonka mukana oli myös uunituore eläintenhoitaja. Iiris käyttäytyi jälleen vieraskoreasti ja sen väritys teki henkilökuntaan vaikutuksen. Kuvan laatu ei tosin ollut parhaimmistoa...

20161122_164539.jpg

Iiriksen oireet olivat väistyneet yön aikana. Nähtävästi yö lämpimässä laatikossa oli auttanut. Okko antoi Iirikselle tutkimuksen jälkeen antibiootti-injektion, jonka Iiris sieti hyvin. Viikon päästä olisi uusi aika tehosteantibiootille.

Iiris painui kotona oitis lämmittelemään oman lämpömattonsa päälle nyt kun oli vaihdettu oma ihanan pehmoinen Chipsi Snake takaisin! Iiris sai yhden pienen hiiren iltapalaksi, jonka se kävi kaikesta päivän härnäämisestä huolimatta hotkaisemassa. 

Viikko myöhemmin kävimme ottamassa Iirikselle tehosteantibiootin. Eläinklinikalla oli ruuhkaa. Oli kissaa, kania, lintua ja niin, meidän käärme. Meidät otti vastaan Eläinklinikan perustaja eläinlääkäri Gisle Sjöberg, joka on erikoistunut matelijoihin ja lintuihin. Gisle on poistanut aikoinaan Pumpkinin silmästä kaksi paikoilleen jäänyttä linssiä ja hoitanut Myrskyn kuntoon, kun se oksenteli. Kuitenkin Iirikselle Gisle oli uusi tuttavuus.

Ensin tutkitaan

IMG_7234.jpg

Sitten kurkataan suuhun. Tästä käärme ei yleensä tykkää, mutta Iiris oli rauhallinen ja hoitomyönteinen.

IMG_7236.jpg

Suu oli puhdas ja terveen pinkki! Käärmeen suusta etsitään peitteitä, eritteitä, paiseita, punoitusta, pilkkuja ja limaa. Pari purun palaa Gisle kuitenkin löysi ja poisti Iiriksen ikenistä. Seuraavaksi lasketaan antibioottiannos Iiriksen painon mukaan. Iris tarkkailee laskutoimitusta silmä kovana.

IMG_7246.jpg

Sitten pistää! 

IMG_7252.jpg

Huhhuh! ohi on! Ja takaisin pehmoiseen laatikkoon!

IMG_7253.jpg

Iiris sai Gisleltä terveen paperit. Nyt odotellaan sitä oikeaa nahanluontia. Suuri kiitos Gislelle ja Okolle, sekä koko Eläinklinikka linnunmäen henkilökunnalle! Tämä porukka pitää aina niin hyvää huolta meidän käärmeistämme!