Pitkän tauon jälkeen lisään tämän artikkelin blogiini. Kevät on ollut kiireistä aikaa työpaikanvaihdoksen ja asuntomme yläkerran remontin takia, mutta nyt on kesäloma ja aika vilkaista taas käärmylän arkeen! Tällä kertaa ajattelin hieman tuoda esille, mitä kaikkea käärmylän hoidossa tarvitsen joka päivä. Osa välineistä ei ole todellakaan välttämättömyys, varsinkaan jos omistaa vain yhden tai pari matelijaa. En sanoisi, että tietyissä piireissä meidän kuusi käärmettämme olisi mitenkään suuri määrä otuksia, mutta yllättävän paljon aikaa niiden hoitoon saa uppoamaan, rahaa taas ei juurikaan, jos osaa soveltaa kuluvien tavaroiden suhteen. Tässä pari esimerkkiä:

20180625_134830.jpg

Kuvassa on useita päivittäisessä hoidossa käyttämiäni välineitä. Vasemmalta oikealle:

1. "hedelmäpusseja" joita käytän käärmeiden ulosteiden ja likaantuneen pohjamateriaalin keräämisessä. Pussit ovat edullisia ja niitä on rullassa muistaakseni 100kpl.

2."Poop scoop" siiviläkauha, joka on tarkoitettu ulosteiden siivoamiseen terraariosta/jyrsijähäkistä, mutta jota käytän itse enemmän pohjamateriaalin kauhomiseen, kun terraarion pohjamateriaali pitää vaihtaa kokonaan. Vastaavia kauhoja löytyy eläinkaupoista.

3."Ark-klens" terraarion puhdistus/desinfiointiaine, erittäin riittoisaa. Sekoitetaan 10ml ainetta 5 litraan vettä. Itse sekoitan 1ml ainetta 500ml vettä, niin suhde säilyy samana ilman, että tarvitsee sekoittaa massiivista määrää kerralla.

4. Tiskiharja. Saa lähes mistä kaupasta vaan, ja toimii hyvin likaantuneiden terraariokalusteiden kuuraamiseen.

5. Sumutepullo. Tämänkin tuotteen löytää mistä vaan ja sillä on helppo sumuttaa desinfiointiainetta terraarion pinnoille ja terraariokalusteisiin.

6. Kertakäyttökäsineitä. Myydään mm. 100kpl pakkauksissa. Suhteellisen edullisia määrä/laatusuhde huomioden ja kätevät käärmeiden jätösten puhdistamiseen. Samalla suojaat itseäsi potentiaaliselta salmonellatartunnalta.

7. Kuvasta jäi uupumaan varmasti suurin itsestäänselvyys: talouspaperi. Halpa, runsas ja saa ostettua isoissa erissä. Paras tapa pyyhkiä desinfiointiaine pinnoilta.

20180625_134928.jpg

Kyseisiä "työkalupakki"-laatikoita myydään IKEAssa. Kätevä kaikkien siivousromppeiden kuljettamiseen ja säilömiseen. 

20171118_150030.jpg

Kuljetukseen liittyvät tavarat. Käärmeiden kuljetukseen suositellaan kangaspussia, esim. vanhaa tyynyliinaa ja muovilaatikkoa, esim. kuvan smarttiboksi, jonka kanteen tai sivuihin on porattu reikiä ilmanvaihtoa varten. Kyseisillä varusteilla käärme kuljetetaan turvallisesti esim. muuton aikana paikasta toiseen tai eläinlääkäriin.

Käärmekoukku on usean myrkkyharrastajan ehdoton työkalu, meillä siis enemmän turhake, koska omat käärmeemme ovat myrkyttömiä, ja myös todella leppoisia kavereita. Koukulla voi kuitenkin raottaa esim. piilopikkaa, jos kyseessä on vaikkapa erityisen aggressiivinen syömäri tai äkäinen käärme.

20171118_151355.jpg

1. Ruokinnassa käytän laakeata muoviastiaa, jossa rotat/hiiret/tipuset voi sulattaa vesihauteessa, ja toista pienempää, johon sulaneet herkut voi nostaa ruokintaa varten.

2. Pitkät käyrät "crile"-pihdit ovat oman työpaikan hävikki-etuja, mutta niitä löytyy mm. kalastusosastoilta huomattavasti halvemmalla kuin eläinkaupoissa. Pihdeillä ruokit otuksen omaan terraarioonsa ilman, että saat iskua näpeillesi. Aina on oltava kuitenkin varovainen, ettei käärme iske metalliin ja vaurioita hampaitaan.

3. Sumutinpullo. Kosteita oloja suosivat matelijat, kuten meidän brasilian sateenkaariboamme vaativat päivittäistä sumutusta. Pullo toimii käsipumpun paineistuksella ja voidaan säätää joko kapeaksi ruiskuksi, tai laajaksi sumutuksesksi. Pulloja löytyy mm. Hongkongista, Tokmannista jne. Eivät ole yleensä viittä euroa kalliimpia.

20171118_145421.jpg 

Lämmitykseen käytettyjä välineitä on olemassa monia. Kuvassa lämpölamppuja, lämpömittari, jossa on ulkoanturi, jota olen käyttänyt viileän ja lämpimän pään erojen mittaamiseen. Anturin voi asettaa mm. lämpömaton päälle. Kuvassa myös lämpömatto, lämpökaapeli ja lämpölampun kupua suojaava Trixien suojaverkko. 

Nämä kaikki välineet ovat varmasti jokiselle harrastajalle tuttuja, mutta paria asiaa kannattaa harkita:

1. Lämpölamput. Jos matelijasi ei vaadi UV-säteilynlähdettä, kuten useammat käärmeet eivät vaadi, kalliiden lämpölamppu-polttimoiden ostelu on mielestäni turhaa. Polttimot menevät usein rikki ja ovat kalliita. Itse käytän tavallisia sisävalaisimien lamppupolttimoita, joita saa aina 4w ylöspäin yli 50w polttimoihin. Lämpöä piisaa ihan yhtälailla ja lamppujen käyttöikä on oman kokemukseni mukaan jopa pidempi. Ota huomioon LED:it, jotka eivät taas luovuta lämpöä juurikaan.

20171118_150131.jpg

2. Ajastin. Meillä kaikki on ajastettua: valot, lämmöt ja sumukone brassille. Helppo ja halpa tapa. Löytyy elektroniikkaosastoilta monista eri kaupoista ja yleensä alle kymmenen euroa toisin kuin eläinkauppojen monien kymppien ajastin/termostaattiyhdistelmät.

20180624_160418.jpg

3. Laserilla toimiva lämpöpistooli. Säästät epähygienisissä johtosotkuissa ja varsinkin, jos omistat useamman otuksen, joista jokainen tarvitsee oman lämpömittarin. Sen sijaan, että vaihtaisit patterin vaikkapa kuuden eläimen lämpömittariin, vaihdat paristot vain tähän lämpöpistooliin. Parin kympin luokkaa ja löytyy mm. Honkongista, Tokmannista jne. Pistoolilla osoitetaan mitattavaa pintaa ja painetaan liipasimesta. Pistoolin näytöllä näkyy lukema mitatusta pisteestä.

20171118_151555.jpg

Rikkaimuri. Löytyy suhteellisen hyviin hintoihin eri kodinkoneliikkeistä. Meillä välttämätön. Kuvan rikkaimuriyksikön saa irti imurivarresta, jonka latauspiste on sijoitettu kärrmehuoneeseemme. Varsinaisella imurilla saa lattiat puhtaaksi pohjamateriaalipurusta ja käsiyksiköllä saa puhdistettua eri pintoja. Loistava kertainvestointi!

20171118_150232.jpg

Käärmylän päiväkirja. Ruokinta-ajat, painot, lämmöt, siivoukset, nahanluonnit, poikkeamat ja eläinlääkärikäynnit sekä lääkekuurien aikataulut. Kirjanpito on kannattavaa varsinkin eläinlääkärikäyntejä ajatellen. Usein lääkäri hyötyy tarkkaan pidetystä seurannasta. Kirjassa voi pitää myös budjetointia vuositason kuluista ruuan/pohjamateriaaline ym. kulutustavaran suhteen. Eläinlääkärin epikriiseille meillä on oma kansionsa.

20171118_151204.jpg

Viimeisenä hieman ehkä erikoisempi setti. Ei todellakaan pakollinen käärmeen omistajalle, mutta matelijoiden lääkinnällisestä hoitamisesta kiinnostuneena, olen kasannut itselleni pienen arsenaalin käteviä välineitä, joita saa apteekista.

1. Pihdit, sakset ja pinsetit. Pihtejä on enemmän käytetty ruokintaan kuin lääkintään. Sakset ovat yleistyökalu, jotka soveltuvat melkein mihin vaan tarkoitusperäänsä. Pinseteillä pääsee hoitamaan pikkutarkkoja hommia, meillä mm. noukittu pohjamateriaalin palasia käärmeen suusta. 

2. Kuminen sormustin. Jos perinteinen kostea pyyhe ja laatikkohoito ei auta käärmetta jumittuneen nahanluonnin kanssa, voi laatikossa hyvin kostutettua käärmettä hellästi auttaa kumisella sormustimella nahan irroittamisessa. (Muista liike aina kuonosta häntää kohti! Voit katsoa tekemäni videon blogista)

3. Puisia pitkiä pumpulipuikkoja. Voidaan käyttää haavanhoitossa, esimerkiksi betadinen penslaamiseen. Puisella tikulla voi myös auttaa käärmettä avaamaan suuta, kun halutaan tarkistaa esimerkiksi limakalvojen väri ja suun kunto.

4. Eri kokoisia ruiskuja. Isommat soveltuvat hyvin esimerkiksi haavan huuhtomiseen ja pienemmät vaikkapa lääkkeen annosteluun.

5. Fysiologinen steriili 0,9% keittosuola. Saa apteekista. Haavan huuhteluun ja puhdistamiseen.

6. Vetyperoksidi. Infektoituneiden haavojen kuohauttamiseen. Haava on huuhdeltava esim. keittosuolalla kuohautuksen jälkeen. Käyttöaihetta kysyttävä aina eläinlääkäriltä.

7. Jodi eli betadine. Käytetään laimennettuna veteen (teen väri) muunmuassa haavojen puhdistamiseen ja esimerkiksi suomutulehduksien hoitamiseen.

8. Vetramil-hunajavoide. Hunajan antibioottiset vaikutukset tiedetään haavanhoidossa jo pitkältä ajalta ihmisillä. Vetramil on tehty lemmikkikäyttöön ja sitä saa tavallisesta apteekista. 

9. Sekoituskippo mm. Betadine-vedelle.

10. Se käsidesi. Muista käsidesi!