22.4.2017 löysin rakkaan viljakäärmepojumme Myrskyn koukun lävistämänä terraariostaan. Siitä alkoi epäonnisen pojumme pitkä toipumisjakso. Eläinklinikka linnunmäen osaavissa käsissä Myrskyä hoitaneet lääkärit ja hoitajat tiesivät onneksi mitä tehdä ja suuren hädän keskellä saimme apua pahalta näyttävään vammaan. 

Myrskyn haavan uudelleen ompleun jälkeen tikit olivat peräti viisi viikkoa haavassa. Tämä on kuitenkin normaali aika matelijoiden poistettvaille ompeleille verrattuna nisäkkäiden haavojen ompeleisiin, jotka normaalisti poistetaan 10-14vrk kuluttua toimenpiteestä. Myrskyn haavaa huuhdeltiin päivittäin haalealla betadine-vesi liuoksella 100ml/vrk. Ompeleiden ollessa paikallaan, oli odotettavissa ongelmia nahanluonnin kanssa. Myrsky sai luotua nahkansa lähes kokonaan, mutta tikkeihin jäi iso palanen kuivaa ja kovaa nahkaa kiinni.

20170601_164635.jpg

Retentiossa olevaa nahkaa haavanreunojen ja tikkien välissä.

Laitoin pojan likoamaan lämpimään veteen pariksi tunniksi, jolloin nahka pehmeni. Liotuksen jälkeen ryhdyimme irroittamaan nahkaa. Avopuolisoni piti kiinni pojusta kun varovasti pala palalta irroitin pinseteillä, saksilla ja kostutetulla pumpulipuikolla nahanriekaleet irti.

20170601_211402.jpg

Nahka lähti pieninä palasina. Anatomiset pinsetit ovat hellävaraiset nahan irroitukseen. Toisin kuin kirurgisissa pinseteissä, niissä ei ole teräviä väkäsiä. Kuvassa myös Mayon skaset ja kostutettu pumpulipuikko.

20170605_181054.jpg

Kovan nahan alta pajastui terve haava. Tikkeinä käytetty sulava Biosyn-lanka on läpinäkyvää ja soveltuu matelijoille myös poistettaviksi ompeleiksi. Haavan reunat ovat kasvaneet toisiaan vasten, eikä eritystä näy. Haava ei myöskään haissut. Punotus haavan reunassa johtuu valosta. Paljaalla silmällä punoitusta ei ollut havaittavissa.

20170615_193807.jpg

Tikkien poiston jälkeen kaunis ja terve iho. Terveen paperit saanut Myrsky vietti vielä pari päivää sairaalaboksissa eläinlääkärin suosituksesta, jotta näkisimme haavan reunojen todella pysyvän kiinni. Viime viikonloppuna tehdyn käärmylän suursiivouksen aikana Myrsky pääsi omaan kotiin ja sai eilen normaalikokoisen (Jumbo) hiiren, jonka se ahmaisi kitaansa hyvällä ruokahalulla. Prosessin aikan poika on laihtunut peräti 150g.

20170623_151812.jpg

Myrsky omassa kodissa vihdoinkin. Masu täynnä hiirtä ja pehmeää purua jossa möyriä niin kuin aina ennenkin. Suuri kiitos jälleen Eläinklinikka Linnunmäen lääkäreille ja hoitajille, jotka hoitivat rakkaan käärmeemme kuntoon. Suuri kiitos kuuluu myös kaikille blogini seuraajille ja Facebookin matelijayhteisöjen mahtaville harrastajille ja ihanalle avopuolisolleni joilta olen saanut tukea.

P2280370.jpg

Myrsky on taas yhtä terve kuin ennenkin. Tässä poju pari vuotta sitten.