Viljakäärmeiden kumppanin etsiminen alkaa alkukeväästä. Koiraat ovat aktiivisia ja saattavat vilistää öisin pitkin niiden asumuksia, jotkut yksilöt jopa myös päiväsaikaan. Ne yrittävät päästä ulos asumuksistaan etsimään naarasta. Varsinkin koiraiden kiiman aikana on erityisen tärkeää, että terraario on turvallinen ja pakovarma. Hurjistunut koiras yrittää löytää pakotien lasien välistä tai pienimmästäkin tuuletusaukosta. Se hieroo väkisin kuonoaan joka rakoon löytääkseen sopivan pakotien. Terävät kulmat ja huonosti tukitut pakoreitit saattavat olla sille haitallisia, sillä kuonon hierominen saattaa aiheuttaa sille haavaumia, jotka voivat olla vaikeita hoitaa ottaen huomioon alituisen tulehdusriskin.

Myrskyn kevät on vilinää täynnä. Normaalisti se pysyttelee visusti piilossaan. Kevät on kuitenkin ajanut sen villiksi ja se kiipeilee minne ikinä vaan pääsee. Kuvassa selkeä todiste lämpölampun suojaamisen tärkeydestä. Lampun ympärillä on kuumenematon Trixien suojaverkko, joka estää eläintä polttamasta itseään lamppuun.

IMG-20170228-WA0000.jpg 

Koiraan käytökseen kiiman aikana kuuluu myös syömättömyys, jota voi ilmetä myös naaraalla. Painon tarkkailu on tärkeää, jos syömättömyys jatkuu yli kuukauden tai käärmeen voinnissa tapahtuu muita muutoksia. Muutoin ruokahalu palaa kiiman jälkeen. Koiras voi olla myös hyvin defensiivinen, eli puolustaa omaa reviiriään. Se poseeraa S-mutkalla siivouksen tai vedenvaihdon ajan, se hyökkää ruokaa kohti puremalla, ei kuristamalla ruokaansa, rapistelee hännällä pohjamateriaalia kuin kalkkarokäärme ja saattaa myös sihistä. Jotkut koiraat "buffaavat" vartaloaan isommaksi levittämällä kylkiluitaan ja täyttämällä keuhkonsa ilmalla.

Myrsky uhoa täynnä. S-mutka on klassinen käärmeen varoitusmerkki ennen mahdollista puremaa. 

20170226_194241.jpg

Viime vuonna Myrsky sai keväällä sen oman kuononsa rikki kiiman aikana. Sen kyljestä löytyi myös suomukserroksen alle ulottuva -mutta ei kovin syvä- n. 2cm pitkä haava, jotka saatiin parannettua onneksi kotikonstein. Tapahtunut sai meidät kuitenkin varautumaan paremmin tätä kevättä varten.

Myrskyä ei kiinnosta ruoka. Todennäköisesti sitä kiinnostaisi alakerran Ellin seura...

20170305_112751.jpg

...jota syöminen kiinnostaa yhtä paljon kuin Myrskyä.

20170305_114155.jpg

Nyt annetaan kavereiden olla rauhassa muutama viikko ja koitetaan ruokkia ne uudestaan. Käärmeet vaikuttavat terveiltä ja niiden käytös on vuodenaikaan sopivaa. Pidempään syömättömänä ollut käärme kannattaa punnita. Selkeä painonlasku ja syömättömyyden jatkuminen on yleensä merkki jostain muusta kuin kiimasta ja asia kannattaa selvittää eläinlääkärin kanssa. Hyvää alkanutta kevättä kaikille!