Mikä oli ensimmäinen reaktiosi käärmeisiin tai muihin matelijoihin? "Onko se myrkyllinen? Kuristaako käärme minut hengiltä? Syökö se minut?" Pelkoreaktiot käärmeisiin ovat peräisin jo kivikaudelta ja ovat osa ihmisen niin sanottuja primaalipelkoja (kuten myös esim. veripelko haemophobia). Ilman näitä suojaavia ja tarpeellisia pelkoja ei meitä ihmisiä olisi välttämättä olemassa, sillä ne ovat olleet tärkeä osa primitiivistä selvytymistä.

Kuten Snake Bytes TV:n "matelijalähettiläs" Brian Barczyk sanoo, pelon vastakohta on tieto. Barczyk on tehnyt matelijavalistusta vuosia. Hän puhuu kyseisen eläinryhmän puolesta puhdistaen niiden ikävää stigmaa, joka juontaa juurensa erilaisista myyteistä. Barczyk viekin eläimiään näytille mm. ala-asteille ja eri messuille.  

Olemme avopuolisoni kanssa yrittäneet harrastaa samankaltaista valistusta ystäviemme keskuudessa. Ystävämme saavat halutessaan tutustua otuksiimme ja mennä tervehtimään suomukkaita ystäviämme, joko kädestä tai lasin läpi. Vaikka osa tutuistamme vieroksuu kovasti lemmikkejämme, yleensä uteliaisuus voittaa ja kysyttävää onkin paljon. Kummallista kyllä, olemme huomanneet, että ystäväpiirimme naiset ovat olleet huomattavasti rohkeampia kuin miehet. Lähes jokainen nainen on pidellyt yhtä tai useampaa otustamme, kun taas miehet tyytyvät yleensä "ihailemaan" käärmeitä lasin takaa. Ohessa pari vinkkiä, miten lisätä ystäviesi käärmetietoutta.

1. Kaiken pitää perustua vapaaehtoisuuteen

2. Kerro ystävällesi lemmikistäsi, kuuntele ja vastaa kysymyksiin. 

3. Valitse rauhallisin ja kesyin käärme tai muu matelija minkä omistatte. Ei yksilöä, joka on juuri syönyt tai odottaa nahanvaihtoa. Ikävät kokemukset vahvistavat pelkoja.

4. Katselkaa yhdessä ystävänne kanssa käärmettä terraarion lasin läpi. Sitten ehkä omistajansa käsittelyssä. Tarjotkaa mahdollisuutta silittää kärmettä ja tarkkailla sen käyttäytymistä. Lopulta ystävänne voi halutessaan käsitellä käärmettä täysin valvotusti. Tämä prosessi vie yleensä aikaa.

5. Kerro hyvistä lähteistä, kuten youtube-kanavista, kirjallisuudesta tai dokumenteista, jotka käsittelevät ko. eläimiä.

6. Kunnioita toisen pelkoja. Joistakin peloista ei pääse yli. 

Valitse rauhallinen ja helposti käsiteltävä käärme, kun haluat esitellä rakkaan lemmikkisi ja ystäväsi toisilleen. Kuvassa ystävämme Maija Viisanen ja Brasilian Sateenkaariboamme Eden.

20161210_210400.jpg

Kaikki käärmeemme ovat kesyjä käsitellä. Eden on kuitenkin kaikista vähiten stressaava sorttia ja on utelias, sekä sosiaalinen.